duminică, 11 decembrie 2011

Familie sau cariera ??

Cred ca nu exista cineva care, la un moment dat, sa nu se fi intrebat retoric: Oare ce conteaza mai mult in viata: familia sau cariera? Inevitabil, sunt etape ale vietii care ne plaseaza de o parte sau de alta, dar exista in fiecare din noi un... magnet, sa-i zicem. Pe unul, il face fericit sa-si vada copilasul facand grimase la prima degustare cu suc de portocale; iar pe altul, il bucura enorm diploma primita la serviciu, dupa nopti intregi de tabele pivot in excel. Este o exaltare, si intr-un caz, si in celalalt, si totusi aceste sentimente nu sunt chiar la fel.

Familia presupune timp liber. Cariera inseamna bani. Ceea ce ma duce cu gandul la alta dilema: Ce preferi? Timpul liber sau banii? Pentru ca, fie ca ne place sau nu, una o exclude pe cealalta. De multe ori, am auzit in jurul meu oameni zicand ca degeaba castiga mult, daca nu au timpul necesar pentru a cheltui acei bani. Adica, timpul acela special, in care mergi cu o prietena la shopping si petreci cateva ore de plimbare si relaxare. Timpul pretios cu familia, cand iti dai seama daca ce vrea pustiul tau este intr-adevar ceea ce are nevoie. Timpul asa de important cu parintii la masa, sau intr-o excursie de weekend. Si lista poate continua.

Cert este ca fetita ta asteapta sa o iei in brate si sa o mangai pe crestet. Baietelul vrea sa auda glasul tau, dar nu la telefon. Adu-ti aminte de asta cand urci in graba, cu laptop-ul sub brat, scarile succesului.

Ca banii nu aduc fericirea, stim si noi. Pentru ca fericirea este cumva legata de automultumire. Cu bani poti cumpara obiecte, iar obiectele sunt perfectibile. O masina va fi curand inlocuita de producator cu una mai sigura, mai rapida, mai ergonomica. Telefonul de azi nu mai face fata luna viitoare noilor modele. La fel, se intampla cu orice lucru, care este menit sa ne faca viata mai usoara, mai rapida, mai colorata etc. Mintea omului este conectata la realitate si, implicit, la schimbarile din societate. Vom vrea sa fim in pas cu moda, sa fim priviti cu respect de cei din jur, fie si pentru umbrela noastra "de firma". Pratic, asa functioneaza automultumirea, care se joaca cu inima noastra, intr-un cerc vicios. Vrem sa avem => vrem sa fim. Daca stau bine sa ma gandesc, mai   corect ar fi invers: sa fim noi insine, ca apoi sa descoperim ce ne trebuie, de fapt.


Crezi ca banii iti pot asigura un somn linistit? Cateodata si eu inclin sa cred ca e adevarat. Insa, am citit intr-o revista un articol fain despre asta: un sondaj releva faptul ca milionarii au adesea insomnii, si ajung sa sufere de anumite boli sau chiar de depresie. Deci, nu e usor sa te intalnesti cu o gramada de prieteni falsi (care te curteaza din interes), nu e simplu sa verifici constant camerele video din vila cu piscina, sau sa faci donatii tuturor care iti solicita asta. Apropo, se pare ca oamenii simpli sunt mai darnici, cand vine vorba de caritate. Oare de ce? Milionarii se gandesc mult pana ofera ceva, dar saracii impart adesea din putinul lor.

Sa fii bogat nu este o conditie "sine qua non" intr-o familie fericita. Frumos ar fi sa existe o bogatie suficienta, la fiecare in familie. Pentru a oferi educatia necesara, mancarea zilnica si imbracamintea, micile cadouri si acele iesiri cu familia, ori cu prietenii apropiati. Crezi ca e nevoie de mai mult? Ce ar mai lipsi, pentru ca o familie sa fie fericita, implinita, si sa se poate bucura, fara griji, de fiecare zi ? Sanatatea, da. Dar asta se subintelege.


Unde te situezi tu, cand ajungi sa reflectezi la sensul vietii? Esti un familist convins sau un barbat de cariera? O mama prezenta sau o femeie de afaceri victorioasa? Daca ai reusit sa gasesti echilibrul, este minunat. Si sunt sigur ca multi prieteni ar vrea sa afle secretul. Abia asteptam sa citim experienta ta, la rubrica "Comentarii", sau pe mail. Si ar fi chiar fain sa publicam relatarea ta pe blog. Nu de alta, dar asta cred eu ca e rostul unui blog. Sa ne imblogatim viata, cu rost.

Postat de Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu