vineri, 2 decembrie 2011

Cuvintele noastre chiar conteaza. Si chiar au viata.


Am o datorie morala fata de profesorii mei de la Universitate, care au incercat sa ne insufle, mie si colegilor, respectul fata de limba romana si limba engleza. Sunt absolvent de Litere si sunt recunoscator acelora care ne-au spus ca trebuie sa vorbim corect si bine.
A vorbi corect, mi se pare o chestie de bun simt. Si o dovada de normalitate. Indiferent daca am facut o facultate sau nu, ori daca am urmat un profil filologic sau nu.

Apoi, am o datorie morala fata de baietelul nostru, care ne va imita intai pe noi, apoi pe altii, urmand sa ajunga in atentia unei educatoare, a unei invatatoare, deja „format“.
Cei sapte ani de acasa reprezinta, literalmente, in contextul timpului in care traim, prea mult. Copiii din ziua de azi parca stiu prea multe lucruri, si prea devreme. Iar parintii nu numai ca trebuie sa tina pasul cu ei, dar e imperios necesar sa le-o ia inainte :) Pentru ca, pana la urma, nu-i asa, parintii spun povestile la culcare, nu invers.

A vorbi este usor, pare cel mai simplu lucru din lume. Insa, privind la Matei, de exemplu, ma gandesc ca el nu stie inca sa vorbeasca. Are aproape 6 luni, si chipul lui senin parca spune: „Abia astept sa va spun cat va iubesc!“. Noi i-am spus deja de multe ori asta, si suntem siguri ca a inteles. Nu stim exact cum, dar a inteles. Am citit odata ca, pe langa mesajul auditiv, cuvintele noastre au un mesaj sufletesc, adica ajung direct la sufletul celuilalt. Si de aceea, trebuie sa avem mare grija ce transmitem – speranta, iubire, ura, dispret - toate astea, conturate in vorbele noastre, se imprima in sufletul interlocutorului.

Ati citit si voi despre faptul ca poti schimba ziua unui om, doar cu o vorba? Te intalnesti cu un prietena, sa zicem, si exclami: „Ce bine iti sta in rochia asta! Arati cuceritor (a se citi „beton“). In mod sigur, acea prietena va avea o zi buna, pentru ca tu i-ai indus (cu sau fara voia ta; preferabil intentionat) o stare de bine, i-ai ridicat moralul. Va fi vesela, va zambi, va avea pur si simplu o zi faina. Daca si altii, in afara de tine, ii spun lucruri frumoase, cu siguranta, ii va merge bine. Pentru ca UN CUVANT POZITIV a generat O ZI FRUMOASA! Pe de alta parte, daca injuri un alt sofer in trafic, daca blestemi controlorul de bilete, daca ii spui unui elev la scoala: „Prostule!“, ce faci, de fapt? Transmiti un mesaj negativ, adica ii doresti rau interlocutorului. Omul respectiv va primi (cu sau fara voia lui; de obicei este involuntar) acel mesaj si va trai urmatoarele ore, zile, chiar luni, sub amprenta celor spuse de tine. Chiar ai vrea asa ceva? Sa fii raspunzator de soarta cuiva, doar pentru ca ai rostit niste cuvinte? CUVINTELE SUNT VII, produc efecte serioase, si pe termen lung.

Cineva spunea ca, daca nu ai ceva constructiv de spus, mai bine taci. Pe vremea cand inca eram la liceu, am scris acest dicton pe o foaie si am lipit-o pe sifonier. Mi s-a imprimat atat de tare in suflet, incat si in ziua de azi, vorbesc mai putin decat ceilalti, gandindu-ma in subconstient, ca de fapt, nu vreau sa vorbesc doar „discutii“. Adevarul este ca nu putem trai unii cu altii, in familie sau la serviciu, la coada la posta sau la supermarket, vorbind elevat, si (re)citand din Kant. Sunt constient de asta, viata ar fi ciudata, cel putin. Totusi, ma uimeste cat de volatile si lipsite de esenta sunt uneori discutiile. Si cand te gandesti ca sunt momente in care un cuvant potrivit poate schimba starea sufleteasca a cuiva...! Un cuvant poate fi chiar solutia unei probleme la care interlocutorul tau s-a gandit vreme indelungata, si si-a batut capul cum sa rezolve acea chestie. Fii de ajutor!

Amintiti-va de acel studiu facut de nu stiu care cercetatori. Si anume ca, in medie, o femeie rosteste 20.000 de cuvinte pe zi, spre deosebire de un barbat care rosteste doar 13.000 de cuvinte. Interesant! Toata lumea (mai ales partea barbateasca) stie ca femeile vorbesc mult. Asta nu inseamna ca ele barfesc mai mult decat barbatii. Personal, cred ca scorul este egal. Ce mi-ar placea sa aflu de la respectivii cercetatori este cati oameni, in medie, influenteaza pozitiv, intr-un interval de timp, viata cuiva. Aceia merita mentionati. Si urmati.

Asa cum ziceam, profesorii nostri ne-au invatat sa vorbim corect si bine. Eu as mai adauga ca este foarte important sa vorbim „de bine“.

Postat de Florin

Un comentariu:

  1. Intr-adevar functioneaza! Un gand bun de dimineata concretizat in cuvinte alese, ne-au facut ziua mai frumoasa, cu zambete largi implicite :D Multumim! La multi ani si voua, cu mult bine si numai bucurie in suflet! >:D<
    Cris si Cosmin

    RăspundețiȘtergere