vineri, 2 martie 2012

Ganduri de mamica la inceput de primavara

Ieri a fost 1 Martie. Primul 1 Martie al lui Matei :)
Sibiul a fost norocos, s-a putut bucura de o zi minunata, ca de primavara adevarata, cu soare.
Cel mai frumos martisor primit a fost ca l-am avut pe tati acasa mai devreme cu vreo ora si jumatate, adica "pe lumina". Matei s-a bucurat, mami s-a bucurat si bineinteles, normal ca si tati s-a bucurat de aceasta ocazie speciala :)
Dupa pranz am stat pe balcon cu Matei care a inceput sa exploreze stand pe picioruse, adica mami trebuie sa il mute dintr-un loc in altul, pentru ca la urma urmei nu avem decat 8 luni si jumatate, insa stam pe picioruse si vedem lumea dintr-o alta perspectiva.
Dar e multa truda in afacerea asta cu statul pe piciorusele proprii si bineinteles ca bebe a obosit si mami l-a luat "sus". Nu stiu daca stiti, insa noi suntem adepti ai "purtatului" bebelusului. Pana acum avem 3 mijloace de purtare: un marsupiu Marsupi Summer Breeze, o Manduca si un wrap de pe Okazii.ro - care a reprezentat "okazia" ce m-a surprins cel mai tare pana acum :)
Ieri m-am hotarat ca merita sa mai povestim si altora de senzatia minunata pe care ti-o ofera purtatul bebelusului in "marsup" - cum zic bunicii. Bineinteles ca isi fac griji pentru ca Matei este deja greu, iar bebe 2 este totusi in burtica, chiar daca nu isi face foarte simtita prezenta.
Partea frumoasa e ca nu se compara greutatea pe care o simti tinand doar asa, simplu, in brate copilul, cu cea simtita atunci cand il pui in marsupiu.
Si pe langa efectul practic, de a-ti simti copilul mai usor, il simti APROAPE.
Am scris ieri si pe pagina de Facebook a Babywearing Sibiu concluzia mea, care suna cam asa:
"Concluzia unei dupa-amieze frumoase de PRIMAVARA, in balconul insorit: se spune ca alaptatul este cea mai intima interactiune dintre mama si bebelus, insa pentru cele care dintr-un motiv sau altul nu au avut parte de prea mult alaptat, mai exista o sansa: sa-ti vezi bebelusul adormind cu capul pe pieptul tau in wrap, manduca sau orice altceva, lipit de tine si sa ii simti respiratia si fiecare oftat de fiinta micuta :) Asa IL SIMTI cu adevarat si el TE SIMTE pe tine."
Si este extrem de adevarat. Multor parinti le este teama ca bebelusul se "invata" asa, ca apoi nu va mai vrea sa stea singur - nu spun ca asta nu este o posibilitate, dar cred ca bebelusul se simte tare bine lipit de parintii sai si merita sa ne asumam riscul acesta de dependenta si "rasfat", desi nu as prea numi dorinta bebelusilor de a fi tinuti in brate ca "rasfat".
Fiecare trebuie sa se gandeasca pentru ce anume si-a facut copilul.
Cat este dispus sa ii ofere.
Ce anume este dispus sa-i ofere.
Bineinteles ca bebelusul are nevoie de baza materiala, insa cel mai de pret lucru pe care i-l putem oferi noi, este iubirea. Nu spun ca parintii care nu isi tin bebelusii in brate decat atunci cand este strict necesar, nu ii iubesc. Totusi, eu cred ca bebelusii percep altfel dovezile noastre de iubire si cel mai important, atunci cand sunt foarte aproape de noi se simt in siguranta, crescandu-le increderea in fortele proprii.
De aceea cred ca merita studiata problema de attachment parenting de catre toti parintii, indiferent de firea lor. Poate totusi li se potriveste ceva din ceea ce presupune conceptul acesta.
Mai jos am adaugat niste link-uri orientative pentru cine doreste sa citeasca mai multe despre subiect.
http://adelle.ro/principiile-attachment-parenting/  - cititi si comentariile pentru ca sunt interesante
P.S. Va asteptam pe pagina de Facebook a Babywearing Sibiu si daca sunteti mamici/tatici purtatori de bebe, va rugam sa contribuiti cu poze :)

Postat de Bianca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu